top of page

Exploring Sri Lanka

  • Sandra
  • 26. mar. 2016
  • 7 min læsning

Så forlader vi snart Sri Lanka efter 4 måneder i dette fantastiske land. Tænkte lige jeg ville efterlade lidt tips til hvis du planlægger at lægge ruten forbi Sri Lanka.

Hermed et udpluk af de seværdigheder vi så på vores round-trip. Vi havde booket en chauffør, men turen kan også gøres via. den lokale trafik rute, det kræver dog lidt ekstra tid i programmet samt et roligt sind da pladsen i de lokale busser kan være trang og chaufførerne kører voldsomt! Pris for chaufførerne beregnes pr. kilometer, så det giver mening at tage et ekstra kig på en planlagte rute rundt, så antal km. holdes nede.

Her lidt tips fra vores round-trip.

Ella & Train ride:

Ella er et fantastisk smukt område med frisk luft og høje grønne bjerge. Der er flere tracks man kan tage på trekking tur på, og man kan snildt få et par dage til at gå i denne by. Fra togstationen i Ella, kan man gå langs togskinnerne til 9-arch bridge, man kommer bl.a. igennem en tunnel hvilket er en ret sjov oplevelse. Toget kommer ca. forbi en gang i timen, og der er et flot udkigspunkt på den modsatte side af broen fra Ella togstation. Der er også en lille cafe hvor man kan købe kaffe mm.

Tager man toget fra Ella-Kandy (den klassiske rute) skal man stå på toget stoppet inden Ella, hvis man gerne vil køre over broen. Har man dog set den til fods, behøver man ikke også køre over den, det gjorde vi i hvert fald ikke.

Train ride Ella-Nanu Oya: 110 rupees pr. person (2. class seats)

9-arch-bridge Ella

Horton Plaines/World Ends:

Det tager ca. 3-4 timer at gå ruten i Horton Plaines hvor man kommer forbi det smukke udkigspunkt World Ends. Parken åbner kl. 6 om morgenen, og det er en god idé at være der fra start, da udsigten er bedst fra morgenstunden - hvorimod der om eftermiddagen bliver tåget (misty...) og man derfor ikke kan nyde udsigten fuldt ud. Der må ikke tages plastik med ind i parken (undtagen vandflasker) tilgengæld er der en hyggelig lille café ved indgangen hvor man kan få Rotti og sød the. Dejligt efter en lang gåtur i den smukkeste natur.

Entrance fee: 3.000 rupees pr. person

Horton Plaines World Ends

Horton Plaines World Ends

Horton Plaines World Ends

Horton Plaines World Ends

Adams Peak:

Vi havde en speciel oplevelse ved Adams Peak, da vi desværre havde valgt den helt forkerte dag at bestige bjerget på. Vi endte med at bestige bjeget en søndag, som udover at være en lokal fridag, også var en long-weekend pga. Independence day. Det betød at der desværre var alt alt alt for mange mennesker - lokale - der skulle op på toppen og bede. Normalt kan man bestige bjerget på 4 timer, det tog os 7 timer, og så 2 timer for at komme ned. Av av for en omgang. For at komme op på toppen for at se solopgang skal man under normale omstændigheder tage afsted mellem kl. 1.30-2.00 am. Vi nåede af gode grunde ikke op på toppen til solopgang, men var gav ikke så let op og efter ca. 3 timer i kø op af stejle trapper, ankom vi på toppen og kunne nyde udsigten for en kort stund. Adams Peak er helt klart en anderledes oplevelse og hvis du/I forsøger jer derop, så husk at undgå en søndag/helligdag, da der simpelthen er for mange mennesker.

Entrance fee: gratis

Husk: varmt tøj, en langærmet trøje, et halstørklæde og en hue. Det er koldt på toppen hvis man skal sidde deroppe og vente på solopgang.

Adams Peak

Nuwara Ellia:

Vi valgte at afslutte togturen i Nuwara Ellia og kører resten af vejen mod Kandy i bil med vores chaffør. På den måde fik vi også oplevet Nuwara Ellia som er det smukkeste the plantage opråde hvor man kan se de fine tamilske thé plukkere der alle har næse pircinger og meget farverigt tøj. Der er også rigtig mange thé plantager de både tilbyder the smagninger og har små butikker hvor man kan købe en smag af Ceylon med hjem.

Entrance fee: besøg på div. thé plantager med rundvisning er som regel gratis, men man opfordres til at købe lidt the med hjem som tak for rundvisningen

Nuwara Ellia Tea Plantations Tamil

Nuwara Ellia Tea Plantations Tamil

Nuwara Ellia Tea Plantations Tamil

Kandy:

Kandy by minder ved første øjekast en smule om København, da der midt i byen er en flot stor sø man kan gå ture rundt om. Her kan man opleve lidt af hvert! Vi så Kandyan dancers (vi købte billet til City Hall), besøgte Temple of the Sacred Tooth Relic, gik en lang tur i deres Kandy Botanical gardens hvor der var masser af aber, gik på opdagelse i de gamle gader og fik endda også shoppet lidt. Kandy er et godt udgangspunkt for flere af de nordligere destinationer, og man kan derfor vælge at bosætte sig her et par dage og udforske herfra.

Entrance fee dancers: 1.000 rupees pr. person

Entrance fee temple: 1.000 rupees pr. person

Entrance fee botanical gardens: 1.100 rupees pr. person

Tooth relic Kandy

Kandy

Kandy Tooth Relic

Pinnawala Elephant Transit home:

Fra Kandy tog vi bl.a. til Pinnawala for at besøge et elefant børnehjem. Det var en køretur på ca. 45 min. og vi tog tidligt afsted, da elefanterne bliver fodret kl. 9 og det er ret sjovt at opleve. Man kan også selv købe frugt inde i parken og selv fodre elefanterne. Pinnawala er ret turistet, der er mange mennesker, og skal man have taget et billede sammen med en elefant skal man betale dyrepasserne. Hver formiddag og eftermiddag bliver alle elefanterne ledt ned til den lokale flod hvor de får lov til at bade et par timer. Ser man bort fra alle de hundredevis af turister der står og fotograferer elefanterne rundt om én, er selve bade seancen ret hyggelig og sød, da elefanterne boltrer sig i vandet og nyder friheden.

Entrance fee: 2.500 rupees pr. person

Pinnawala Elephant Transit Home

Pinnawala Elephant Transit Home

Dambulla Cave Temple:

Vi valgte at have base i Dambulla, for at besøge the Cultural Triancle (Dambulla, Sigiriya, Polonnaruwa & Anuradhapura) og lagde bl.a. vejen forbi Dambulla Cave Temple, som uden tvivl er mit ynglings tempel i Sri Lanka (og tro mig... vi har set rigtig mange templer!). Der er en lille gå tur op til toppen, hvor der er rigtig mange aber der leger rundt omkring én, og selve templet ligger hukket ind i en kæmpe sten. Det er utrolig smukt og skal klart opleves hvis man bevæger sig helt op nordpå.

Entrance fee: vi betalte ikke for at komme ind, men måske det var en fejl. Tilgengæld donerede vi lidt penge inde i templet.

Dambulla Cae Temple
Pinnawala Elephant Transit Home

Anuradhapura & Polonnaruwa:

Disse to byer dækker over større arkælogiske områder med utrolig velbevarede ruiner af gamle templer og store overvælende Stupa's (dagoba'er) som er klokkeformede templer der huser hellige relikvier. Områderne er kæmpe og der er et stykke vej fra tempel til tempel, derfor anbefales det at leje en cykel, da det er den letteste måde at få hele området at se. Vi var dog dovne, og tidspressede så vi kørte rundt med vores chauffør, men det giver en særlig atmosfære med de mange cyklister.

Og ja... så er der MANGE aber i Anuradhapura og dem skal men ikke fodre, ved mindre man som mig gerne vil 4 gange på hospitalet for at få rabies vaccine efter et abebid.

Entrance fee Anuradhapura: 3.500 rupees

Entrance fee Polonnaruwa: 3.500 rupees

Anuradhapura Polonnaruwa

Sigiriya:

Ahhh Lions Rock! Helt klart i vores top 3 over oplevelser man skal kaste sig ud hvis man besøger Sri Lanka. Det tager ca. en times tid at klatre op, og det er en ret speciel oplevelse da selve stenens kanter er lodrette, så man går i trin hugget ind i stenen og ellers går det lodret ned under dem - skræmmende! Oppe på selve stenen er udsigten suveræn, og de gamle ruiner giver en særlig stemning. Vi blev deroppe til solnedgang, hvilket klart kan anbefales (vi gik afsted ved en 15 tiden). Ja, der er mange mennesker, men det gør faktisk ikke så meget her, da området på toppen er forholdsvis stort og udsigten tager hele ens opmærksomhed.

Entrance fee: 4.200 rupees pr. person

Lions Rock Sigiriya

Yala National Park:

Efter vores round-trip tog vi på tur til Yala fra Talalla Beach - en køretur på ca. 2 timer og eftersom vi gerne ville være i parken da de åbnede kl. 6, betød det en tidlig morgen med vækning kl. 4. I Yala skal man have booket en jeep på forhånd, og man kører ca. rundt i en 3-4 timers tid. Vi så aber, elefanter, påfugle, buffalo's, krokodiller, masser af fugle - nårh ja, og så en leopard der valgte at dræbe en baby buffalo og trække den op i et træ efter sig. Voldsomt og smukt. Der er mange turister i Yala (ligesom alle andre steder i Sri Lanka) og hver gang én af chaufførerne spotter nogle dyr, bliver der ringet rundt til andre chauffører. Vi sagde dog til vores chauffør at vi gerne ville køre for os selv og det ønske efterkom han.

Entrance fee: 2.600 rupees pr. person

Jeep: 6.000 rupees (med plads til 6. personer)

Yala National Park

Yala National Park

Yala National Park

Yala National Park

...til sidst....

Lidt generelle tips til Sri Lanka.

Vi har bemærket at der altid er 2 priser, en lokal pris og en turist pris, så det betaler sig at prutte seriøst om tingene hernede.

Vi kører meget i tuk tuk og en tommelfinger regel er her at 1km ca. koster 50 rupees, så afhængig af distancen kan man regne sig ud til prisen. Ift. transport, har vi fundet ud af at toget klart er vores foretrukne transport form (når vi ikke tager vores scooter) - her er god plads til benene og man oplever lidt mere at kulturen, da toget kører inde mellem de små lokale huse mm. Busserne er ikke noget for os, da man står/sidder som sild i en tønde, der er ikke plads til hverken ben eller baggage og der spilles som regel meget højt lokal musik. Yderligere kører busserne fuldstændig sindsygt, hvilket godt kan skabe lidt kvalme.

Maden hernede er primært rice & curry, selvom mange steder tror de også kan lave western food - det kan de bedre steder også, men ellers er det som regel mest sikkert at holde sig til det de kan finde ud af. Vi har spist på rigtig mange gadekøkkener, og det er klart her nogle af de bedste oplevelser har været. Her serveres frokost "buffet style", og man fylder selv sin tallerken op til den nette sum af 150 rupees! I steet kitchens serveres også snacks, ala rotti (pandekager med div. indhold), kottu (en form for brød i strimler med kylling og grøntsager), samosa's og meget mere.

Lokal befolkningen er helt utrolig søde og hjælpsomme, selvom mange ikke taler engelsk. Vi har fundet ud af, at alt altid kan lade sig gøre, men at ofte skal væbne sig med lidt tålmodighed.

Det eneste tip der vel egentlig skal gives er: Skynd dig. Turismen boomer i Sri Lanka, så skynd dig at tage afsted inden det er for sent.

Comments


Subscribe for Updates

Tillykke! Du er tilmeldt.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page